Digitaalisella mediastrategialla koviin markkinointituloksiin

Ilkka Kaate
|
18.02.2022

Ihminen on tavoitteellinen olento. Kohti ennalta mietittyä maalia kulkeminen on meille lajityypillistä käyttäytymistä. Kenties meidän kannattaisi hyödyntää tätä jo luolasta mukaamme tarttunutta tapaa myös markkinoinnissa?

Perinteinen tapa on ajatella markkinointia prosessina, eräänlaisena koneena, jonka läpi ihminen kulkee, ja jonka sisuksista poistuessaan hän toivottavasti on markkinointikonetta käyttävän yrityksen asiakas. Tällaista matkaa kutsutaan myyntisuppiloksi tai myyntifunneliksi. Tämä on monelle meistä tuttu, mutta sen tehokas hyödyntäminen ei välttämättä ole.

 

Esimerkkirakenne ostosuppilosta esimerkkidigimedioilla

Esimerkkirakenne ostosuppilosta esimerkkidigimedioilla

Mediakentän pirstaloituminen vaatii strategista markkinointisuunnittelua

Digitaalinen markkinointi on pirstaloinut mediakenttää jo monen vuoden ajan. Tämä tosiseikka vain korostaa korkeatasoisen strategisen markkinointisuunnittelun merkitystä. Hetken mielijohteesta voi tehdä nykyään paljon, ja joskus kannattaakin tarttua ajankohtaisiin asioihin, mutta pitkäjänteisen tekemisen merkitys ei ole hävinnyt minnekään. Kanavia on valittavissa miltei loputtomasti, mutta kuten niin usein muutenkin, kannattaa tehdä jotain hyvin kuin montaa huonosti. Asiakas on kaiken keskiössä. Pirstaloitunut mediakenttä on saanut aikaan myös sen, että asiakaskunta ja potentiaalinen asiakaskunta on hajallaan eri kanavissa ja erilaisten kommunikaatiotapojen rajaamaa. Tämä tarkoittaa, että sama asia tulisi pystyä kommunikoimaan samalle ihmiselle eri tavalla eri kanavissa kuin myös toki eri ihmisille eri kanavissa ja samassa kanavassa. Tämä puolestaan pohjautuu kanavien erilaisuuteen, eli ihmiset odottavat eri kanavilta erilaista sisältöä samaan tapaan kuin he odottavat erilaisia ohjelmia eri televisio- ja radiokanavilta. Tähän tulee myös markkinoijan mukautua, ja se antaa valtavasti mahdollisuuksia.

Markkinoinnin tavoite – suora yhteys liikevaihtotavoitteeseen

Tärkeintä on miettiä markkinoinnin tavoite. Se on suorassa suhteessa yrityksen liikevaihtotavoitteeseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Markkinointi on keskeinen osa yrityksen kasvua ja myyntiä ja sen tulisi olla tavoiteorientoitunutta. Markkinoinnilla saadaan myyntiä. On olemassa joitakin “lainalaisuuksia” tai “sääntöjä”, jotka kannattaa ottaa huomioon digitaalista mediastrategiaa laadittaessa.

 1. Päätä tavoite perustuen yrityksen strategiaan
  • Mitä haluat saavuttaa markkinoinnilla?
  • Millaisia numeerisia mittareita asetetaan, KPI:t?
 2. Tunne yleisösi
  • Oletteko muodostaneet asiakas- tai ostajapersoonat kohdeyleisöstänne?
  • Onko ne tuotettu dataohjautuvasti, tiedolla johtaen?
 3. Päätä yleisön tuntemisen pohjalta, missä kanavissa sinun kannattaa olla läsnä ja millä osatavoitteilla?
  • Missä kanavissa on realistista saavuttaa mitäkin tavoitteita?
  • Miten kanavat tukevat parhaiten toisiaan?
 4. Kohdenna ja luo viesti(t) yleisöille
  • Kohdenna viesti kullekin ostajapersoonalle kussakin kanavassa sen mukaan, kuin strategiasi määrittelee, kohdat 2 ja 3
 5. Varmistu, että voit kerätä dataa tehtävistä toimenpiteistä
  • GDPR ja sen jälkeen tulleet ja tulevat direktiivit ja lainsäädäntö tiukentavat datankeruun sääntöjä, ja sinun tulee varmistaa, että sinulla on lupa säilöä ihmisten henkilötietoja
 6. Kun olet varmistunut luvasta kerätä dataa, kerää sitä
  • Varmista, että analytiikka on asennettu alusta loppuun, esimerkiksi sosiaalisen median kanavasta verkkosivuille ja siitä markkinoinnin automaatiojärjestelmään ja CRM-järjestelmään
  • Näin voit laskea markkinoinnin ROI:n eri kanaville, koska lopulta kuitenkin kaupan määrä ja arvo ratkaisevat
 7. Kohdenna viestisi mainonnalla strategian mukaiselle persoonalle
  • Testaa, mittaa, raportoi, hylkää, uudista

Digitaalisen markkinoinnin ja analytiikan merkitys kasvaa edelleen eikä juuri ole toimialaa, jota muutos ei koskisi. Koronapandemia on muuttanut mediakenttää ja muuttaa myös omalta osaltaan tulevaisuudessa, jos ja kun medioiden kulutus muuttuu. Digitalisoitumisen ja uusien kanavien myötä on mahdollista tehdä vaikuttavampaa markkinointia kuin aiemmin ja eri tavoilla. Brändien on mahdollista olla läsnä oikeassa paikassa juuri silloin, kun on oikea hetki.

Katso Case Valmet Automotive, jossa tekemämme HR-rekrykonseptin lisäksi olemme auttaneet rekrytoimaan Salon akkutehtaalle satoja uusia työntekijöitä.

Haluaisitko jutella lisää, miten laadukkaat luovat sisällöt ja tehokas digimarkkinoinnin tekeminen hyödyttäisi teitä? Ota yhteyttä!

Samaa mieltä? Jaa somessa!


Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla

MADE WITH BRIGHT ATTITUDE.

Ota meihin yhteyttä

040 569 3333


Briiffi Oy

TURKU
Aurakatu 18, PL 52, 20101 Turku

HELSINKI
Spaces Postitalo, Mannerheiminaukio 1, 00100 Helsinki

Rekisteriseloste

Seuraa meitä:
Youtube   Facebook   Instagram