ELINAIKAMME SUURIN TARINA

Vieraileva Stara
|
29.11.2018

Aloitin yliopisto-opintoni 2009 kirjoittamalla 2-sivuisen esseen annetusta aiheesta ”Miksi haluan opiskella suomen kieltä?”. Ilman pienintäkään aavistusta tiedoston nykyisestä sijainnista muistan päättäneeni hajatelman vastavalmistuneena ylioppilaana toteamukseen siitä, että toiveenani oli saada käyttööni mahdollisimman suuri osuus pienen kielemme ilmaisuvarainnosta.  Tultuani kuudessa vuodessa pakko-oppineeksi akateemisen englannin ja kirjoitettuani jokseenkin vasenkätisen gradun sivistyssanojen funktiosta suomen kielen sanaston osana olin maisteriksi valmistuttuani 2015 vakuuttunut siitä, että sanoilla on kielessä kuin kielessä valtava merkitys todellisuutemme suuntaajana ja tulevaisuutemme ohjaajana.

Sanat ja tarinat ovat määrittäneet meitä läpi ihmisenä olemisen historian. Se, mitä en äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan uraan tähtäävillä kursseilla oppinut, on, että myös markkinointi ja brändinrakennus perustuvat sanoihin ja tarinankerrontaan. Tarinoilla kootaan joukkoja, sillä ne herättävät tunteita, jotka saavat meidät liikkeelle. Sanoilla suunnataan todellisuutta, viitoitetaan tietä tulevaisuuteen ja selitetään mennyttä, mikä toteutetaan kaupallisella alalla pääasiassa markkinoinnin avulla.

Tehtyäni vapaaehtoistyötä ja toimittuani viestintätehtävissä järjestö- ja yhdistysmaailmassa ymmärsin, että meidän elinaikamme suurinta tarinaa kirjoitetaan nyt. Sen kertomuksen lopussa me joko päihitämme uhkaavan ilmastokatastrofin − tai se päihittää meidät. Ilmastonmuutos ja siihen vaikuttavat tekijät ovat nousseet IPCC:n raportin ja 2019 vaalien vuoksi jälleen yleiseen keskusteluun. Vaikka merkittävin osa teoista ilmastokamppailun voittamiseksi vaatii yhteiskunnallisia ja rakenteellisia uudistuksia, myös mainonta ja kuluttajakäyttäytyminen vaikuttavat, sillä ne viestivät päättäjille ja yrityksille ihmisten arvojen ja intressien suunnasta.

Markkinoinnilla vaikutetaan paitsi ihmisten kulutustarpeisiin, myös heidän asenteisiinsa. Tällä hetkellä ilmastokysymystä tuntuvat korostavan eniten yritykset, joilla on siihen suurimmat negatiiviset vaikutukset, jolloin yritykset, jotka tarjoavat todellisia ilmastoratkaisuja, hukkuvat usein mainostulvaan ja joutuvat valitsemaan muita markkinointikärkiä näkyvyyden ja kuluttajien saavuttamiseksi.

Ilmastonmuutos näkyy siis jo markkinointi- ja mainosmaailmassa, mutta aiheesta viestimiseksi on valittava tulevaisuudessa konkreettisempia keinoja välittömämmän vaikutuksen saavuttamiseksi. Yrityksen kuin yrityksen olisi vastuullista esimerkiksi kertoa, mitä he tekevät ongelman ratkaisemiseksi ja miten kuluttajan on mahdollista noudattaa esimerkkiä. Vaikka IPCC:n suosituksien valossa koko kaupallinen ala tuntuu tarjoavan aikakautemme suurimpaan kertomukseen vain yhdenlaista loppua, juuri markkinoinnilla on välineet synnyttämänsä ”Mulle kaikki heti” -kulutuskulttuurin syrjäyttämiseen. Tämänkin blogitekstin silmääjistä löytyvät ne, joilla on paitsi kyvyt ja valta, myös yhteys asiakkaisiinsa ja kuluttajiin yhteiskuntamme arvopohjan uudistamiseksi − ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

 

Saana-Maria Majatie

Digital Planner – Copywriter

Samaa mieltä? Jaa somessa!


Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla

MADE WITH BRIGHT ATTITUDE.

Ota meihin yhteyttä

040 569 3333


Briiffi Oy

TURKU
Aurakatu 18, PL 52, 20101 Turku

HELSINKI
Spaces Postitalo, Mannerheiminaukio 1, 00100 Helsinki

Rekisteriseloste

Seuraa meitä:
Youtube   Facebook   Instagram