Säkenöivästä voimasta

Vieraileva Stara
|
02.01.2017

”Eläin elää, ihminen ihmettelee!”, rääkäisee Ismo Alanko Sielun veljet -yhtyeen Säkenöivä voima -klassikon alussa. Se on paitsi hauska sanaleikki myös mainio ohje alalle kuin alalle.

Hyvältä työntekijältä on lupa odottaa molempia: eläimellistä elinvoimaa ja inhimillistä malttia istahtaa ihmettelemään ympäröivää ärsykemerta. Uusien ilmiöiden syntyminen vaatii esteiden raivaamista ja eteenpäin rynnimistä mutta myös jatkuvaa kyseenalaistamista ja vaihtoehtoisten näkökulmien ja toimintatapojen testaamista.

Yksi kotimaisen työkulttuurin helmasynneistä on työntekijöiden itsesensuuri. Suomalainen on luonteeltaan vaatimaton ja ujo. Suomalainen viihtyy takarivissä, mutta haaveilee salaa estradista. Suomalainen pelkää kasvojensa menettämistä ja lyttäävää palautetta. Joskus pelko on aiheellinen, mutta useimmiten täysin turha ja tuulesta temmattu. Lukuisat loistavat ideat jäävät toteutumatta vain siksi, ettei jakseta, viitsitä tai kehdata.

Tarvittaisiin uskallusta nostaa rimaa ja halua hioa ponnistustekniikkaa. Kaivattaisiin uskoa ihmeisiin ja tietoa tosiasioista.  Ripaus riskinottokykyä ja loraus uhkarohkeutta eivät nekään olisi pahitteeksi.

Yksi hyvä harjoitus estojen poistamiseen ja sisäisen eläimen vapauttamiseen toimii seuraavasti: Paperi eteen, kynä käteen ja kynänterä paperiin kiinni. Ala kirjoittaa mitä mieleen tulee, äläkä nosta kynää hetkeksikään paperista. Kirjoita esimerkiksi kymmenen minuuttia täyttä tajunnanvirtaa. Toista harjoitus säännöllisesti – joka päivä.  Tällaiset tajunnanvirta-, assosiaatio- ja improvisaatioharjoitukset pitävät mielen, kielen ja kynän yhtä terävinä. Ja samankaltainen harjoitus on mahdollista tehdä myös siveltimen, kameran tai vaikkapa kitaran kanssa. Tajunnanvirrassa on salaista voimaa.

Luova työ on lopulta kullanhuuhdontaa. Tarvitaan fiilistä ja vuolasta vaistoa erottamaan höttöinen aines raskaasta. Tarvitaan strategista vaskoolia, jotta saadaan arvottomat pikkukivet sivuun jalometallien tieltä. Tarvitaan sopivassa suhteessa ihmistä ja eläintä – järjen ja tajunnanvirran säkenöivää voimaa.

Eläen ja ihmetellen
Sami Lehtinen
Briiffin copywriter-harjoittelija

Samaa mieltä? Jaa somessa!


Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla

MADE WITH BRIGHT ATTITUDE.

Ota meihin yhteyttä

Briiffi Oy, Aurakatu 18, PL 52, 20101 Turku, puh. 02 275 2300

Rekisteriseloste

Seuraa meitä:
Youtube   Facebook   Instagram