Subjektiivisuus luo uutta

Vieraileva Stara
|
15.02.2017

Mitä? Missä? Milloin? Miksi? Miten? Kuka? toisteltiin uutisen perusrakenteesta ensimmäisillä yliopiston journalistiikan luennoilla. Ja pyri objektivisuuteen! Nämä ajatukset päässä menin ensimmäiseen viestintäalan kesätyöpaikkaani paikallislehteen.

Aina jutun malli ja muoto ei ollut täysin ennalta määritelty. Toimittajana sainkin kirjoittaa monipuolisesti juttuja uutisista henkilökuviin, vaikka pääasiassa keskityin uutisiin. Tylsää päivää ei ollut.

Joskus kuitenkin tuntui, että sormeni olivat sidotut. Jokaista mieleen juolahtavaa verbiä tai mehevää adjektiivia ei voinut uutiseen rustata. Adjektiiveja piti käyttää hyvin rajoitetusti, jos ollenkaan, ja verbivalikoima rajoittui usein muutamiin sanoihin. Kun tavoitteena on objektiivisuus, jo liian värikäs verbi luo aihetta tai haastateltavaa kohtaan tietynlaisen asenteen.

Viime vuoden lopulla törmäsin mahdollisuuteen, johon en voinut olla tarttumatta. Kuulin, että Briiffillä voisi olla copywriter-harjoittelijan paikka auki. Innostuin. Vaikka nautin toimittajan työstä, halusin kokeilla jotain uutta. Jotain luovempaa.

Nyt takana on kaksi työntäyteistä viikkoa innostavassa tiimissä. Pihalla olen ollut välillä kuin lumiukko, mutta imen ahnaasti itseeni kaiken uuden tiedon. Muutamaan projektiin olen jo päässyt työntämään näppini, ja alan päästä pikku hiljaa jäljille mainonnan ideologiasta.

Vaikka asiakas antaa työlle raamit, on mainonnan tekijällä luova vapaus. Hyvinkin villi ja värikäs idea voi toimia ja luoda jotain piristävän uutta. Sanainen arkku auki ja ideoimaan!

Lopulta uutisen kysymyssarja mukailee nätisti mainonnan suunnitteluprosessia. Mitä mainontaa olemme tekemässä, missä se julkaistaan ja milloin? Miksi ja keitä varten olemme mainosta tekemässä eli mikä on kohderyhmämme? Miten haluamme mainonnan toteuttaa?

Markkinoinnin subjektiivisuus antaa kuitenkin prosessiin oman mausteensa, joka on yhtä monimuotoinen kuin markkinointityön tekijätiimi. Raikkaat ideat luovat uutta.

Uutta oppien, ihmetellen ja luoden
Pia Vainikka
Briiffin copywriter-harjoittelija

Samaa mieltä? Jaa somessa!


Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla

MADE WITH BRIGHT ATTITUDE.

Ota meihin yhteyttä

Briiffi Oy, Aurakatu 18, PL 52, 20101 Turku, puh. 02 275 2300

Rekisteriseloste

Seuraa meitä:
Youtube   Facebook   Instagram